Досега бяхме стопаджии в пътуванията до Антарктида, но вече имаме наш

...
Досега бяхме стопаджии в пътуванията до Антарктида, но вече имаме наш
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: Вече не сме стопаджии за Антарктида, имаме наш кораб

Досега бяхме стопаджии в пътуванията до Антарктида, само че към този момент имаме наш научноизследователски транспортен съд (НИК), означи във Варна проф. Христо Пимпирев. Той взе участие в представянето на своята книга „ Антарктическият стопаджия “, издадена в съавторство с Иглика Трифонова, както и на книгата „ На юг от разсъдъка “ на Изабела Шопова. 

 

Той напомни, че в края на 2022 година за първи път страната ни изпрати експедиция на Ледения континент със личен кораб, НИК 421 „ Св.св. Кирил и Методий “, който отплава от Варна. Професорът акцентира другарската и сполучлива работа с Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) в града в това корабоплаване. На премиерата на книгата участваха част от кадетите, които бяха на 31-ата задача, както и такива, всред които ще бъдат определени за 32-ата, която отплава през ноември, уточни Пимпирев. В залата бе и началникът на учебното заведение флотилен адмирал Боян Медникаров. 

 

Книгата „ Антарктическият стопаджия “ споделя за 30-те години изследвания на Ледения континент, в които ни возеха гратис „ на стоп “, само че в този момент сме в нова епоха, в други измерения на проучването му, уточни Пимпирев. Купихме си кола, въпреки и „ на остаряло ", с която към този момент ние решаваме къде отиваме и гледаме в бъдещето, добави той и показа вяра, че след 5-6 години ще може да си позволим и нова кола.

 

Пимпирев зарадва публиката с думите, че усеща Варна като роден град, тъй като на пустите плажове край града се научил да плува като дете, а в този момент е почетен професор на ВВМУ и част от Варненската научна общественост. Сега дружно покоряваме света, сподели той и изрази признателност към всички, които оказват помощ на задачите на Българския антарктически институт. 

 

Книгата се е родила от интервютата с проф. Пимпирев  на Иглика Трифонова, която посетила пет пъти Антарктида. Освен тях, има и разкази за учения, споделени от 80 души, измежду които всички български президенти, както и доста чужденци, уточни авторката. Изданието съдържа и неин пътепис за пътуването до Ледения континент. Това е групов труд за живота на проф. Пимпирев освен като академик, а и като човек, който ми сподели, че няма невъзможни фантазии, уточни Трифонова и заяви, че следва да напише специфична книга за реализирането на концепцията за български научноизследователски транспортен съд. 

 

Оказа се, че Антарктида е креативно място, където са обитавали писатели, художници и музиканти. Една от тях е англичанката Роузи Томас, която разказва българската база в своя разказ „ Слънце в среднощ “. Сред тях е и Изабела Шопова, която основава своята книга „ На юг от разсъдъка “ на самия континент. Тя показа, че Антарктида е първата ни стъпка към Космоса и като варненка се гордее, че градът е станал първото антарктическо пристанище. Най-важното там са хората, тъй като не можеш да покориш този континент самичък, би трябвало да бъдеш част от общественост, счита писателката. Мястото вади най-извисеното от човечеството и демонстрира, че има смисъл дружно да строим бъдещето, добави тя. Думите ѝ удостовери и професорът, който посочи, че там парите не важат, значимо е човешкото отношение. 

 

Тримата описаха още за сложното идване в българската база на остров Ливингстън, за предходниците в проучването на континента, които са прекарвали там по две години и половина, за дамите в експедициите, които първоначално са били изключение, само че в този момент постоянно са половината от състава. Според Пимпирев без тях не може, тъй като имат морална мощ и облагородяват мъжете.

 

Срещата провокира огромен интерес и гостите дадоха отговор на въпроси за животните, които са срещнали на Ледения континент, лекували са ги и даже са хранили, без да желаят. Пимпирев, за който бе казано, че доста добре разпознава верните хора за задачите на Ледения континент, посочи, че е нужно те да бъдат с лек темперамент, желязно здраве и отборен дух. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР